Τι είναι το Therapressure; 
Το πρόγραμμα Therapressure - Βαθιάς Απτικής Πίεσης και Ιδιοδεκτικής Εισροής (παλιότερα γνωστό ως Πρωτόκολλο Wilbarger) είναι ένα ανώτερο θεραπευτικό πρόγραμμα για την αισθητηριακή αμυντικότητα, το οποίο αναπτύχθηκε από την Patricia Wilbarger, M.Ed., OTR, FAOTA, μια διεθνώς αναγνωρισμένη αμερικανίδα εργοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στην αξιολόγηση και θεραπεία της αισθητηριακής αμυντικότητας. Η αισθητηριακή αμυντικότητα είναι μία ομάδα συμπτωμάτων τα οποία έχουν σχέση με αρνητικές ή αμυντικές αντιδράσεις του ατόμου σε ακίνδυνα ερεθίσματα προς ένα ή περισσότερα αισθητηριακά συστήματα. Είναι μία υπερβολική αντίδραση του προστατευτικού χαρακτήρα των αισθητηριακών συστημάτων μας. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την αισθητηριακή αμυντικότητα.

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος; 
Ο στόχος του προγράμματος είναι να μειώσει ή να εξαφανίσει εντελώς τις αμυντικές αντιδράσεις του παιδιού σε ακίνδυνα ερεθίσματα. Συνήθως τα θετικά αποτελέσματα γίνονται αισθητά μέσα στις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του Therapressure.

Πώς εφαρμόζεται και τι μέσα χρησιμοποιούνται στο Therapressure;
Το πρόγραμμα Therapressure χρησιμοποιεί σταθερή και συχνή εφαρμογή πολύ βαθιάς πίεσης και ιδιοδεκτικής εισροής χωρίς γδάρσιμο ή γαργάλημα.
Το πρόγραμμα Therapressure περιλαμβάνει: 
●    Βαθιά πίεση με μια ειδική βούρτσα σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, της πλάτης, των κάτω άκρων και των ποδιών
●    Ιδιοδεκτική εισροή/συμπίεση στις αρθρώσεις του κορμού, των ώμων, αγκώνων, καρπών, δαχτύλων, ισχίων, γονάτων και αστραγάλων. 
Το βαθύ άγγιγμα – πίεση και η ιδιοδεκτική εισροή πρέπει να εφαρμόζονται συχνά και σταθερά, περίπου κάθε 90-120 λεπτά όταν το άτομο δεν κοιμάται, για μία σειρά εβδομάδων (συνήθως 10-14 εβδομάδες).
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται συνήθως παράλληλα με μια αισθητηριακή δίαιτα, η οποία δημιουργείται σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού.

Σε ποιες ηλικίες παιδιών εφαρμόζεται;
Το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί από τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού, μέχρι και την ενηλικίωση. Εφαρμόζεται με την ίδια ή ελαφρώς παραλλαγμένη μορφή (για να μπορεί κάποιος να το κάνει στον εαυτό του) και σε ενήλικες με αντίστοιχες δυσκολίες.

Ποιος εκπαιδεύει τους γονείς στο Therapressure;
Την εκπαίδευση στο πρόγραμμα Therapressure πραγματοποιεί ένας εργοθεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στο θεραπευτικό μοντέλο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και έχει εκπαιδευτεί στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο.


Πηγές

Bundy, A.C., Lane, S.J., Myrray, E.A. (2002). Sensory Integration: Theory and Practice (2nd ed). Philadelphia: F.A.Davis.

Wilbarger, P., Wilbarger, J., (1991). Sensory defensiveness in children aged 2-12: An intervention guide for parents and other caregivers. Denver, CO: Avanti Educational Programs

1 Comment