“Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία δεν έχει περιορισμούς. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Δεν απαιτεί ταλέντο στην ζωγραφική. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ανθρώπους που βρίσκουν τα λόγια δύσκολα ή ανεπαρκή για να εκφράσουν αυτά που επιθυμούν, όπως και σε ανθρώπους οι οποίοι στηρίζονται τόσο πολύ στον λόγο ώστε χάνουν την επαφή με το συναίσθημα”  Ν. Αναγνωστοπούλου ( Πρόεδρος και Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας)

image4-22.jpeg

Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που χρησιμοποιεί επιστημονικά αποδεδειγμένες θεωρίες και τεχνικές, βοηθώντας έτσι τους θεραπευόμενους να έρθουν αντιμέτωποι με τις σκέψεις, τα συναισθήματά και τα βιώματα του παρελθόντος. Επίσης, τους βοηθά να βρουν νέους, λειτουργικούς τρόπους για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στο μέλλον. 

Η Ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης, λοιπόν, συνδυάζει τη μεθοδολογία της ψυχοθεραπείας, με τη δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων. 

Η ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης (art therapy) περιλαμβάνει την αξιοποίηση εκφραστικών μέσων όπως ζωγραφική, εργασία με πηλό και άλλα δημιουργικά, εικαστικά μέσα, ως μορφές μη λεκτικής έκφρασης.

Σε ποιον απευθύνεται; Σε όλους!

Μια από τις κύριες διαφορές μεταξύ της ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης και άλλων προσεγγίσεων  ψυχοθεραπείας, είναι ότι δεν βασίζεται ολοκληρωτικά στην λεκτική επικοινωνία.  Η χρήση εικαστικών υλικών (όπως μπογιές, πηλός, άμμος) είναι η πρωταρχική δίοδος επικοινωνίας ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο.

image5-24.jpeg

Προσφέρει έτσι, την ευκαιρία σε περίπλοκα και επώδυνα συναισθήματα να αναδυθούν εκεί που οι λέξεις δε «φτάνουν». Το εικαστικό προϊόν λειτουργεί ως «καθρέφτης» του εσωτερικού κόσμου του ατόμου και με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνονται συνειδητές και ασυνείδητες πτυχές του εαυτού.

Οι εικόνες δεν κρίνονται από τον θεραπευτή αλλά γίνονται αποδεκτές ως τρόπος επικοινωνία που έχει νόημα για τον δημιουργό τους. Ο θεραπευτής δεν θα πει στο άτομο τι να ζωγραφίσει ή τι να κάνει, αλλά θα στηρίξει κάθε του προσπάθεια να εκφραστεί και να κατανοήσει τις εσωτερικές του διεργασίες. Στις συνεδρίες ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης, καλλιεργείται ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, όπου ο καθένας δοκιμάζει και βρίσκει τη θέση του, μαθαίνει τις δυνατότητές του, αναμετράται με τις δυσκολίες και τους φόβους του. Αυτό συμβαίνει για να λάβει υποστήριξη, να βιώσει την ανακούφιση και τέλος, να απελευθερωθεί.     

Τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την Ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης. Ο Namrata Jain, ψυχολόγος, θεραπευτής μέσω τέχνης, λέει: "Συχνά τα παιδιά δεν έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για να καταγράψουν τα προβλήματά τους. Η Ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης, χρησιμοποιεί τμήματα  του εγκεφάλου όπου υπάρχει η γλώσσα των εικόνων, των ιδεών και της δημιουργικής έκφρασης, ξυπνάει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του παιδιού. Βοηθά τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους, τα οποία με τη σειρά τους τα βοηθούν να γνωρίζουν τους άλλους γύρω τους και γενικότερα να γίνονται πιο λειτουργικοί και ώριμοι, ως ενήλικες ». 


Main Photo by Anna Kolosyuk on Unsplash

Comment